Etusivulle

Suomalaista shakkiosaamista – Tomi Nybäck

Nimi Tomi Nyback ei välttämättä kerro suurelle yleisölle heti mitään. Monelle nimi on tuttu shakkipiireistä ja shakin harrastajat tuntevat Tomi Nybäckin saavutukset hyvinkin tarkkaan. Suomen kaikkien aikojen menestyneimmällä shakinpelaajalla on ollut shakin suurmestarin arvo jo vuodesta 2003, tuokin saavutus on ennätys sarallaan. Vuonna 1985 syntynyt Nybäck saavutti arvon kaikkien aikojen nuorimpana Suomessa. Kyllä, suomalaista shakkiosaamista parhaimmillaan.

1985 Järvenpäässä syntynyt Tomi Nybäck kertoi eräässä haastattelussa oppineensa shakkisiirrot jo 6-vuotiaana ja shakkikerhoon hän liittyi 11-vuotiaana pojankloppina. Tätä nykyä Suomen ykköspelaajaksi rankattu pelaaja on Euroopan rankingissa 250 parhaan pelaajan joukossa ja maailman rankingissa mies lähentelee viimeisimmän tiedon mukaan 300 pelaajan rajaa. Parhaimmillaan  Nybäck oli jo sijalla 73.

Nybäck pelaa myös pokeria

Kautta aikojen lahjakkaimmaksi suomalaiseksi luonnehdittu Nybäck pelaa myös pokeria. Pokeri ja miksei myös shakkikin on kokenut viimeisen kymmenen vuoden aikana buumin, jonka netti on tuonut tämänkin pelin ympärille. Ihan sama on käynyt Veikkaus Lotto –peleille ja monelle muulle pelille joita on pelattu vuosisatoja ja parhaimmassa tapauksessa vuosituhansia. Netin avulla nämäkin pelit ovat nähneet ihan erilaisen pelikulttuurin joka kehittyy luonnollisesti koko ajan.

Veikkaus arvat olisivat varmasti jo kuolleet sukupuuttoon ilman internettiä, samoin pokerin buumi olisi jäänyt toteutumatta. Olisiko bingohallit vieläkin kaikkien huvina ilman nettiä ja mitä ihmiset tekisivät ilman mobiililaitteita? Paljon kysymyksiä, mutta niihin emme saa koskaan vastausta.

Nybäck pelaa paljon pokeria ja se on luonnollisesti verottanut shakin harjoittelua. Nähtäväksi jääkin miten lajivalinta jatkossa tulee olemaan, varmasti kummassakin lajissa hänellä taidot riittävät parhaimmillaan vaikka mihin.

Nyback on tienannut myös pokerilla ja on pokerin voitoista kirjaa pitävän Hendon Mobin sijalla suomalaispelaajien listalla sijalla 265. tienisteillä 47,321$. Taakse jää mm. Jorma Vuoksenmaa, mies joka tunnetaan innokkaana vedonlyöjänä ja pokerinpelaajana.

Shakilla ja pokerilla paljon yhteistä

Pokerilla ja shakilla on paljon yhteistä. Molempien pelien säännöt on todella helppo oppia ja pelaaminen käytännössä sujuu keneltä tahansa. Pelin totaalinen hallitseminen onkin sitten vaikeampaa ja vaikka peliä kuinka harjoittelisi, ei välttämättä ole mitään asiaa nousta huipulle. Harrastajista vain erittäin pieni osa pystyy pelaamaan peliä ammattilaisena.

Pelejä yhdistää myös se, että tiettyjä strategioita noudattamalla peliä pystyy hallitsemaan ja pelaamaan paremmin. Molemmissa peleissä vaaditaan isosti myös tietynlaista itsekuria ja hermoja jotta peliä voi pelata voitokkaasti. Hätiköimällä ei kummassakaan pelissä ole asiaa voittajaksi.

Molempia pelejä voi pelata myös mobiilisti, omalla älypuhelimella tai vaikkapa tablet-laitteella. Aina ei ole mahdollista pelata livenä shakkia tai pokeria, tuolloin mainio vaihtoehto on nettipelaaminen. Pelihän on sama, mutta vastustajan ”näkymättömyys” tuo tiettyjä haasteita pelaamiseen. Ja parhaimmillaan molempien pelien parissa vierähtää tunti jos toinenkin.


Takaisin alkuun   Takaisin pääsivulle

 

Etusivu

Tapahtumakalenteri

Ilmoittaudu peleihin

Ilmoittaudu nettipeleihin

Tuloksia

Rankingit

Avausprujuja